Beginners

Wie begint met tennissen bij ATC heeft vaak een heleboel vragen die voor gevorderde tennissers gesneden koek zijn. Wat voor schoenen heb ik nodig? Wat kost tennissen? Moet iedereen meedoen aan clubkampioenschappen? Hoe leer ik iemand kennen waar ik mee kan spelen? Kan of moet ik ook bardienst draaien? Op al deze vragen proberen we hieronder antwoord te geven. Heb je zelf nog andere vragen, laat het ons weten en wij proberen hem te beantwoorden.

Kan iedereen leren tennissen?

Ja, tennissen is geschikt voor mensen van alle leeftijden en van alle fysieke niveaus. Natuurlijk is het voor de een gemakkelijker dan voor de ander, maar het voordeel van tennissen is dat er altijd wel iemand is die op jouw niveau speelt. Kinderen kunnen vanaf een jaar of 6 spelenderwijs goed leren tennissen. Oudere mensen kunnen tot op hoge leeftijd een balletje slaan. Er zijn zelfs veteranen die op hun 85ste nog Nederlands kampioen worden! Tennissen kun je met alleen mannen of alleen vrouwen doen, maar mixen is ook leuk. Bovendien is het ook heel gezellig om het samen met je zoon, dochter, vader of moeder te leren.

Hoe weet ik of tennis iets voor mij is?

Bij ATC kun je in het voorjaar 5 introductielessen tegen een gereduceerd tarief volgen. Deze lessen starten meteen na de Open dag, die elk jaar eind maart/begin april wordt georganiseerd. Tijdens deze 5 introductielessen kun je een beetje proeven aan tennis. Als blijkt dat je het toch niet zo leuk vindt, stop je daarna. Vind je het wel leuk en wil je door, dan word je lid van ATC en kun je reguliere tennisles gaan volgen. 

Wat is ATC voor club?  

ATC is een kleine tennisclub van ongeveer 170 leden. Van de 170 leden zijn er rond de 40 jeugdleden. Ongeveer een derde van de leden komt uit de westelijke wijken van Groningen en twee derde uit Aduard. Relatief veel leden zijn actieve leden, er wordt veel competitie gespeeld en er worden aardig wat activiteiten georganiseerd door vrijwilligers. Elk jaar zijn er clubkampioenschappen in het enkelspel en in het dubbelspel (hier moet je je apart voor opgeven). Elke woensdagavond (voor iedereen), zondagavond (voor iedereen) en maandagmiddag (voor veteranen) wordt er getosst Daar hoef je je niet voor op te geven, gewoon gaan!. Op een toss worden er achter elkaar dubbelpotjes getennist in steeds andere samenstellingen. De samenstelling wordt bepaald door willekeurig 4 rackets uit een stapel te trekken. Je kunt dus in je eentje komen en speelt met wie er toevallig  ook is. Soms speel je een potje met spelers die beter tennissen dan jij, soms is het heel spannend en soms moet je je een beetje inhouden; dat hoort bij tossen! Zo nodig kan degene die de rackets trekt  wel eens een beetje minder willekeurig trekken om ervoor te zorgen dat het voor iedereen leuk blijft, maar meestal is dit niet nodig, omdat de gemiddelde ATC-er een recreatieve speler is, vooral voor de lol tennist en zich aanpast aan het gemiddelde spelniveau. De toss is dus een uitstekende gelegenheid om je spel te verbeteren en om de andere leden te leren kennen!

Wat 'krijg' ik voor het lidmaatschap van ATC?

  • Tennissen op de ATC-banen
  • Sleutel (in bruikleen, op verzoek) van het hek en de buitendeur van de kantine; de sleutel moet uiteraard weer worden ingeleverd bij beëindiging van het lidmaatschap
  • Mogelijkheid om mee te doen aan de activiteiten van ATC (soms tegen een bescheiden extra-bedrag)
  • Lidmaatschap van de KNLTB
  • Verder kun je meedoen aan allerlei activiteiten die georganiseerd worden. Soms moet je daar wat extra voor betalen omdat er kosten worden gemaakt. Een aantal voorbeelden van deze activiteiten uit het verleden: high-tea, bitterballen, wijnproeverij, kindermatinee, etc. etc.
  • Met het lidmaatschapspasje dat je van de KNLTB krijgt (via het secretariaat van ATC) kun je meedoen aan toernooien van andere verenigingen. Je hebt het verder nodig als je competitie wilt spelen.
  • Tennisles hoort niet standaard bij het lidmaatschap van ATC, daar moet je je apart voor opgeven en apart voor betalen. Voor meer informatie, klik hier.

Moet ik ook nog iets doen als lid van ATC?

Dat is zeker de bedoeling. Omdat ATC een kleine vereniging is die helemaal gerund wordt door de eigen leden vervullen alle leden een vrijwilligerstaak, bijvoorbeeld een bardienst, schoonmaken, collecteren of de banen onderhouden. Je kunt zelf aangeven welke taak bij jou past; voor een overzicht van de mogelijkheden, klik hier.

Hoe zit het met tennislessen?

Voor informatie over de tennislessen bij ATC, klik hier.

Kan ik bij ATC ook in de winter tennissen?

Ja, dat kan. ATC beschikt over drie banen waar je het hele jaar op kunt spelen, onder vrijwel alle weersomstandigheden. Ook in de winter wordt er ook les gegeven, en is er een interne 'handschoenencompetitie' op de vrijdagavond. Ook tennist een aantal leden van ATC in de winter geheel op eigen initiatief en kosten in de Stadjershal in Groningen.

Kan ik bij ATC ook 's avonds spelen als het donker is?

Ja, ATC beschikt over lichtmasten waardoor het mogelijk is om tot ongeveer 23:00 te spelen. In het clubhuis, naast de knoppen van de lichtmasten, wordt uitgelegd hoe je de lichtmasten zelf aan en uit moet doen.

Wat is tossen?

Omdat niet iedereen al direct een vaste tennispartner heeft, maar waarschijnlijk wel vaker wil tennissen dan tijdens de wekelijkse training hebben we bij ATC een toss. Elke woensdagavond (voor iedereen), zondagavond (voor iedereen) en maandagmiddag (vooral veteranen) wordt er getosst (hier hoef je je niet voor op te geven, gewoon gaan!). Op een toss worden er achter elkaar dubbelpotjes getennist in steeds andere samenstellingen. De samenstelling wordt bepaald door willekeurig vier rackets uit een stapel te trekken. Je kunt dus in je eentje komen en dan speel je gewoon met wie er toevallig  ook is. Soms speel je een potje met spelers die beter tennissen dan jij, soms is het heel spannend en soms moet je je een beetje inhouden, dat hoort bij tossen! Zo nodig kan degene die de rackets trekt  wel eens een beetje minder willekeurig trekken om ervoor te zorgen dat het voor iedereen leuk blijft, maar meestal is dit niet nodig omdat de gemiddelde ATC-er vooral voor de lol tennist en zich aanpast aan het gemiddelde spelniveau. De toss is al met al een uitstekende gelegenheid om je spel te verbeteren en om andere leden te leren kennen.

Bij de jeugdtoss gaat het er iets anders aan toe. Meteen aan het begin van het seizoen is er elke vrijdagmiddag jeugdtoss waarin getennist wordt, maar waarin vooral ook tennisspelletjes en balvaardigheidsoefeningen gedaan worden. Iedereen kan daar aan meedoen ook de deelnemers aan de introductielessen.

Wat doet ATC voor jeugdspelers?

Jeugdspelers (pupil tot 13 jaar, junior tot 17 jaar) kunnen tegen gereduceerd tarief lid worden van ATC. Nog belangrijker dan bij senioren is dat zij les nemen. Voor jeugdleden is er een aparte introductiecursus om te kijken of tennissen leuk is. In het begin krijgen kinderen les op een kleiner veld en spelen ze met minder zware ballen.

Op de Open Dag van ATC wordt het beroemde JuniorSenior-toernooi gespeeld, waarbij kinderen dubbelen met hun ouders of andere volwassenen (altijd een groot succes!). Meteen aan het begin van het seizoen is er op een aantal vrijdagmiddagen van 16:00 tot 17:00 jeugdtoss (houd het activiteitenprogramma in de gaten!). Tijdens deze jeugdtoss wordt er getennist, maar worden er vooral ook veel tennisspelletjes en balvaardigheidsoefeningen gedaan. Deze jeugdtoss is voor alle jeugdspelers en ook de kinderen die de introductiecursus volgen zijn hier van harte welkom.

Op Hemelvaartsdag is er elk jaar de Hemelvaart–douwtennisdag. Tijdens deze geweldig leuke dag mogen de jeugdspelers vriendjes en vriendinnetjes meenemen en worden er verrassende (tennis-)spelletjes georganiseerd.

Ieder jaar organiseren we het Bitterballentoernooi. Dit zijn de clubkampioenschappen voor de jeugd. Iedereen doet mee en er zijn heerlijke bitterballen, ook voor de toeschouwers.

Rond de zomer doen veel kinderen van ATC mee aan de competitie die de Tennisschool op de banen in Winsum organiseert. Ook aan de competitie van de KNLTB doen jeugdteams mee.

Kan ik bij ATC douchen en iets drinken?

Elk ATC-lid kan op verzoek een een sleutel in bruikleen krijgen van het hek en de buitendeur van het clubhuis, zodat je altijd kunt tennissen, naar de WC gaan en het licht aandoen. Een sleutel van de binnendeur, die toegang geeft tot de kantine en de kleedkamers hebben alleen de leden van het bestuur, het baanonderhoud en de kantinecommissie.

Tijdens de competitie en de activiteiten is de kantine natuurlijk open en kun je een drankje kopen. Tijdens de lessen is de kantine ook open maar staat er niemand achter de bar. Wanneer de kantine open is, kun je ook douchen. Achter de bar wordt gewerkt met barkaarten en alleen bij activiteiten kun je contant betalen of je barkaart afrekenen. Twee keer per jaar krijgt iedereen die met een barkaart een rekening van de penningmeester en kan het verschuldigde bedrag worden overgemaakt.

Kan ik ook in de competitie spelen?

Ja, dat kan. De competitie wordt georganiseerd door de KNLTB. Zowel in het voorjaar (in de maanden april en mei gedurende zeven speelweken) als in het najaar (zeven speelweken in september en oktober) wordt er door de KNLTB een competitie georganiseerd. Je speelt in een team, met alleen mannen, alleen vrouwen of gemengd en zoveel mogelijk op je eigen niveau (er wordt in verschillende klasses gespeeld). Er kan zowel enkel als dubbel gespeeld worden en er is een competitie op zaterdag, zondag of op doordeweekse dagen. In november krijgen alle leden van ATC de mogelijkheid om zich in te schrijven voor de voorjaarscompetitie. De competitieleider kijkt of, hoe, waar en wanneer de teams het beste ingedeeld kunnen worden, overlegt zo nodig met de leden (soms is dat een behoorlijke puzzel) en geeft daarna de teams op via de website van de KNLTB. In maart krijgt de competitieleider van de KNLTB te horen wie, wanneer speelt. Die informatie wordt doorgegeven aan de aanvoerders die vervolgens de spelers op de hoogte brengen.

Twijfel je aan de kwaliteit van je spel en wil je weten of je goed genoeg kunt tennissen om aan de competitie mee te doen neem dan contact op met de competitieleider.

Voor het meedoen aan de competitie wordt een extra bedrag gevraagd omdat we de KNLTB moeten betalen voor elk team dat we inschrijven en omdat de club zorgt voor ballen en koffie/thee.

Mag ik iemand meenemen die geen lid is?

In beperkte mate mag dat. In de reglementen staat dat het gemeld moet worden bij het secretariaat en dat je dan een kleine vergoeding moet betalen. In de praktijk mag je best een keer je buurvrouw, zwager of collega meenemen. We gaan ervan uit dat het geen gewoonte wordt en dat je je buurvrouw, zwager, collega zo enthousiast maakt dat hij/zij gewoon lid wordt van ATC!

Hoe werkt de telling bij tennissen ook al weer?

De telling bij een tenniswedstrijd is in het begin een beetje ingewikkeld, zeker als er een tiebreak gespeeld gaat worden. Gelukkig heb je dat als je pas begint nog niet nodig, maar al snel kun je best een wedstrijdje spelen. Hoe de puntentelling in zijn werk gaat kun je bijvoorbeeld hier nalezen . Je kunt ook goed opletten tijdens wedstrijden die op tv uitgezonden worden en natuurlijk kunnen meer ervaren spelers van ATC je het uitleggen, bijvoorbeeld tijdens de toss.

Wat heb ik nodig om te tennissen?

Voor de introductiecursus heb je niets anders nodig dan sportschoenen met een niet te grof profiel aan de onderkant. Vind je het leuk en wordt je echt lid en ga je verder lessen dan heb je een eigen racket nodig. De trainer van de tennisschool kan je daarin adviseren, via hem/haar kun je ook een racket aanschaffen, maar dat kan natuurlijk ook bij elke sportwinkel. Laat je dan wel goed voorlichten over de zwaarte van het racket en de grootte van de handgreep.

Ga je buiten de les om tennissen, dan moet je zelf ballen meenemen.

Denk er dan ook om dat je na afloop de baan sleept met het sleepnet dat daarvoor klaarhangt. Met dat net loop je steeds kleiner wordende rondjes over de baan, tot dat je in het midden uitkomt en de hele baan geveegd hebt.

Heb ik iets met de KNLTB te maken?

Jazeker, ATC is aangesloten bij de KNLTB en daarmee zijn ook alle leden van ATC (ook als ze geen competitie spelen) automatisch ook lid van de KNLTB. Daarvoor betaal je de KNLTB-bijdrage. De KNLTB heeft een collectieve verzekering, organiseert toernooien en de competitie, houdt van alle leden de resultaten bij en berekent voor iedereen een speelsterkte afhankelijk van die resultaten. Bovendien geeft de KNLTB verenigingen advies en tips over allerlei zaken. Met je KNLTB-nummer (ook op je pasje) kun je inloggen op www.knltb.nl (Mijn KNLTB) en kun je al die informatie inzien. Bovendien kun je soms korting krijgen. Voor een overzicht, klik hier.

© Carel Jansen 2019